Debatt om lunchpriset på Restaurang

Det har blossat upp en liten debatt i tidningarna om att lunchpriset på restaurang har stigit otroligt mycket de senaste åren.

Vad som jag förundras över är hur detta är en sådan het potatis? Har följt debatten och de flesta människor har full koll på vad en lunch ska kosta. Dvs inte gärna mer är 75 kr per portion!! Då undrar jag om man har hängt med överhuvudtaget i prisutvecklingen i Sverige? Att man då BARA tittar på råvarukostnaden som då har stigit också de senaste åren med ca 30-40%. Man ser inte att priset för disk, el, sophämtning, personal, tvätt, lokalhyra har ökat markant!! Som för allt annat i Sverige och övriga världen…

Vi som har varit i branchen länge har ju faktiskt sett att prisökningen inte alls har följt konjukturen. Ett exempel är att -92 så var vår dyraste rätt på Leijontornet var 310 kr! 1992!!

Vi tycker ju att idag 2010 att 310 kr för en varmrätt är rätt så saftigt..

En annan jämförelse är att ingen debatt om att en fika på stan kan kosta 35 kr för en latte och 25 kr för en kanelbulle dvs 60 kr. Eller en macka på fiket kan kosta 45-55  kr. Då är det ingen debatt, utan det är bara de stackars lunchrestaurangerna som ska få spö… 75 kr hmm då har man ju inte gjort sin hemläxa tycker jag..

Varför finns inte debatten om att hantverkare tar sjukt höga priser för sitt arbete och att de mer än ofta inte har ett servicetänk över huvud taget utan ringer oftast inte tillbaka eller gör ett dåligt jobb…var finns den debatten??

En annan sak är ju att det är bara i Sverige vi har fenomenet ”dagens lunch” som ska vara suventionerad. Då kan man ju undra vart staten är i dessa tillfällen?

Nä fram för bättre kvalitet på lunchkrogarna och hoppa över fikat, godiset och en av de 4 latte per dag och lägg dem på en vällagad lunch istället…

Vad tycker ni??