Höstgott och uppläggningstips

Idag hade vi ett glatt gäng från Ericsson på aktiv matlagning hos oss på PS.
De lagade en skön höstmeny med bl.a. lättrökt sik med blomkålspuré och älgkalvsinnanlår med svartrot och enbärsgrädde.
Men ”grädden på moset” och det som fick gästerna att ”Mmma” mest var nog.

Blåbärssufflé med hallonkaramellsås och färskostglass

10 personer
200 g blåbär, frysta
2 msk maizenamjöl
1 dl socker
4 st äggvitor
1 dl socker
150g socker
0,8 dl vatten
150 g hallonpuré, av mixade, passerade, frysta hallon
citronsaft
300 g gräddfil, avrunnen
250 g philadelphiaost
200g socker
250 g mjölk
60 g vispgrädde
1 ask blåbär, färska
1 ask hallon, färska
Arbetsgång:
Smöra och sockra suffléformar. Koka upp frysta blåbär, maizenamjöl och 1 dl socker till en kräm. Låt det svalna. Vispa äggvita och tillsätt 1 dl socker lite i taget när äggvitan börjar bli fast. Vänd ner lite av äggvitan i blåbärskrämen. När den är slät vändes resten av äggvita ner. Fyll upp formarna till kanten och ställ dem i kylen. Grädda suffléerna i 200° C i 12-15 minuter strax före servering. Gästen ska vänta på sufflén och inte tvärt
om.
Smält sockret till en karamell i en teflonpanna och häll på varmt vatten. Låt karamellen stå och lösa upp sig med vattnet. Smaka upp hallonpurén med karamellen lite i taget så att det inte blir för sött. Tillsätt också ev. lite citronsaft. Ställ kallt.
Mixa gräddfil, philadelfiaost, socker, mjölk och vispgrädde och kör i glassmaskin.

Om du ser noga på bilden så fattas det glass på den tallrik som är i fokus, och istället är det något smul där istället. Det är helt enkelt nörkross som vi använder för att glassen ska ligga stilla på tallriken, men det går lika bra med tex. kaksmulor eller krossad choklad.
Om du ser noga på bilden så fattas det glass på den tallrik som är i fokus, och istället är det något smul där istället. Det är helt enkelt nörkross som vi använder för att glassen ska ligga stilla på tallriken, men det går lika bra med tex. kaksmulor eller krossad choklad.

En mycket uppskattad dessert som jag tycker du ska laga åt några nära och kära i höstmörkret, vi på PS lovar att ni kommer får ett leende på läpparna , lycka till bland bunkar och kastruller.